Početna

Uključite se u zaštitu!

Sustav za dojavu i Web obrazac

Sukladno Zakonu o zaštiti prirode (NN 80/13, 15/18, 14/19, 127/19) i Pravilniku o strogo zaštićenim vrstama (NN 144/13, 73/16), svaka osoba dužna je prijaviti Zavodu za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja slučajno uhvaćene i/ili usmrćene, odnosno ozlijeđene ili bolesne jedinke divlje i strogo zaštićene životinje putem obrasca za dojavu  ili telefonski u roku 24 sata, na način kako je to predviđeno u okviru Sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja i evidenciju koji vodi Zavod.

 WEB OBRAZAC ZA DOJAVU 

Kliknite na “Web Obrazac za dojavu” ili skenirajte QR kod u slučaju pronalaska bilo koje mrtve, ozlijeđene ili bolesne divlje i strogo zaštićene vrste te na taj način prijavite svoj nalaz! 

Ukoliko želite obrascu pristupiti preko desktop računala, to možete učini putem linka https://arcg.is/1CbK98.

Nalazniku se omogućava unos, između ostalog, i slijedećih podataka; naziv strogo zaštićene vrste (znanstveni ili hrvatski naziv vrste) ili detaljan opis, vrijeme nalaza, mjesto nalaza, stanje životinje, podaci o nalazniku, oznaka životinje, postupanje s životinjom, kao i obavezan unos pripadajućih fotografija nalaza i životinje. 

 Obrazac

 

Također, kako bi Sustav bio operativan, a ne samo baza podataka, za neke vrste izrađeni su i pojedinačni protokoli o načinu postupanja sa životinjama. 

Dojave zaprimljene putem web obrasca od 1.1.2023. možete vidjeti na karti koja prikazuje prostorni raspored dojava, na koje skupine se odnosi najviše dojava te najčešće prijavljeni uzroci stradavanja. Karta se automatski ažurira svakom novom zaprimljenom dojavom, a podaci se periodički objavljuju putem web portala Informacijskog sustava zaštite prirode Bioportal kako bi bili dostupni i javnosti. 

Jedinke strogo zaštićenih vrsta iz prirode koje su pronađene iscrpljene, bolesne, ozlijeđene, ranjene ili otrovane zbrinjavaju u oporavilištima za divlje životinje u svrhu oporavka i povratka u prirodu. 
 

 

Izvješća o sustavu

Izvješće o provedbi Sustava za dojavu i praćenje u razdoblju 2014.-2016. godine (PDF)

Izvješće o provedbi Sustava za dojavu i praćenje u razdoblju 2017.-2021. godine (PDF)

  • Povezani članci
  • Slike/galerija
  • Dokumenti

Povezani članci

Trenutno nema sadržaja.

Slike/galerija

Nema slika u galeriji.

Dokumenti