Početna

Edukativni program Diverterra

Što o Diverterri kažu osobe u pratnji djece

Zanimalo nas je što o izložbi kažu osobe u pratnji djece (učitelji/odgajatelji/profesori/roditelji odnosno ostali pratitelji) te smo njihove dojmove prikupljali putem online evaluacijskog obrasca i uživo. Evo što su komentirali:

 „Važnost ovakvih edukacija je primarna, ali nažalost ima ih malo u odgojno-obrazovnom procesu"

"Tableti i slušalice su izazvali oduševljenje kod djece i dobar su primjer kako se tehnologija može koristiti i u edukativne svrhe, omogućiti djeci da nauče vise o onom sto iz zanima."

"Na izložbu sam dovela svoje dijete, prvoškolku. Diverterra je jako zanimljiva zbog modernog načina prikaza tema o zaštiti prirode. Kad sam kćer pitala želi li ići pogledati izložbu o prirodi, isprva nije bila previše oduševljena. Ali kad sam napomenula da se prati na tabletima, odmah je veselo kazala: – Može, može, idemo na izložbu!‟. Medij razgledavanja izložbe je odličan način za mlađe generacije koje žive s modernim tehnologijama, kao što su tableti i slično. Sadržaji izložbe su zanimljivi ne samo mlađim uzrastima već za sve generacije, pa i nama odraslima. Neke stvari vrijedi ponoviti, podsjetiti se, ali i naučiti. Iako smo sve animacije prošli jednom, mogli bi ih ponoviti još nekoliko puta, jer bi svaki put čuli i vidjeli nešto novo."

"Fascinantno je. Nešto sasvim novo. Nisam uopće znala da postoji takva vrsta razgledavanja izložbenog postava. Svaka čast ideji i organizatorima izložbe. Nekako me se najviše dojmila priča o šumskim divovima. Došla sam s obitelji. Svi smo s pažnjom i interesom poslušali animacije, kako ja tako i suprug te sin."

Diverterra u Parku prirode Učka, prosinac 2023. godine
Diverterra u Parku prirode Učka, prosinac 2023. godine (Izvor: Facebook JU PP Učka)

S nama su podijelili i kako se pitanja očuvanja prirode i okoliša obrađuju u programu njihove ustanove:

"Svakodnevno kroz razgovor, u raznim situacijama - u šetnji, posjeti Plitvičkim Jezerima, putovanjima - zajednički razvrstavamo otpad, skupljamo papir za reciklažu, stare baterije te ih odnosimo na za to određeno odlagalište. Učimo i na koji se način štedi voda i struja“

„Eko datumi (Dan vode, Dan planeta zemlje, Dan parkova), prikupljanje otpada (papir, plastika), prigodne eko radionice (divlja odlagališta, borba protiv plastike)...“

„Tijekom nastave Prirode i društva, Hrvatskog jezika, Likovne kulture te na Satu razrednika (prikupljanje i razvrstavanje otpada, projekti vezani uz obilježavanje Dana voda, Dana planeta Zemlje, Mednog dana)“

"Dječji vrtić Osmijeh je već dugo godina Eko vrtić, član je Udruge Lijepa Naša, tako da svake pedagoške godine u sklopu Godišnjeg plana i programa planiramo i eko program u kojem je naglasak na teme kao sto su otpad, odgovorna prehrana, očuvanje prirodnih izvora energije te biološka raznolikost. Teme se provode kroz različite vrste aktivnosti, posjete, izlete, radionice, korištenje dostupne tehnologije  i dr."  

"Izložba je tehnološki primjerena današnjim generacijama. Ono što je osobito interesantno, to su priče na temu kako odgovorno postupati s otpadom, zatim prilagodbe živih bića određenim životnim promjenama i uvjetima, isticanje zaštićenih vrsta. Sadrži i ono što danas više nemamo u školskom programu, naime kroz izložbu se uči o staništima. Primjerice šuma, biljni i životinjski svijet šume…Upravo te teme prema novom kurikulumu nedostaju, a nemamo vremena obraditi ih. Na izložbi Diverterra sve je to lijepo objedinjeno. Izložba je odlična, interaktivna, jednostavna i primjerena. Jasna je svima, od vrtićke dobi do svih uzrasta osnovne škole. Nema zapreke da ne bude zanimljiva svakom uzrastu, pa i odraslim osobama."