Početna

Edukativni program Diverterra

Nastavak razvoja edukativnog programa "Diverterra"

U sklopu razvoja programa "Diverterra" nabavili smo šest VR naočala (VR - virtual reality ili virtualna stvarnost) kroz koje se može doživjeti 11 odabranih zaštićenih područja u Hrvatskoj u 10 kratkih videa. Video sadržaj tematski je usklađen s ekosustavima koji su pokriveni programom i namijenjen je školarcima viših razreda osnovne škole, srednjoškolcima i odraslima. Snimljena su sljedeća područja s pratećim ekosustavima:

1. Krško-planinski ekosustavi: kanjon “Vela Draga” – geomorfološki spomenik prirode (Park prirode Učka), kanjon Mala Paklenica (Nacionalni park Paklenica), kanjon Kamačnik te Vražji prolaz i Zeleni vir  - značajni krajobrazi (Javna ustanova “Priroda”  Primorsko-goranska županija)

2. Podzemni ekosustav: Modrič špilja - geomorfološki spomenik prirode (Javna ustanova “Natura Jadera” - Zadarska županija)

3. Šumski ekosustav: šuma Dundo na Rabu - posebni rezervat šumske vegetacije (Javna ustanova “Priroda” Primorsko-goranska županija)

4. Morski ekosustav:  podvodna staza Verige (Nacionalni park Brijuni)

5. Slatkovodni ekosustavi: poplavna područja - Park prirode Kopački rit i Park prirode Lonjsko polje

6. Vrste i staništa - staza orhideja na Strahinjčici (Javna ustanova "Zagorje zeleno" Krapinsko-zagorska županija) i Centar za posjetitelje i oporavilište bjeloglavih supova Beli  na Cresu (Javna ustanova “Priroda”Primorsko-goranska županija)

Za potrebe programa osmišljen je i hologram o kruženju vode u prirodi i njezinoj važnosti za sva živa bića. U planu je nabava i druge didaktičke opreme kako bi sadržaj svake godine bio bogatiji i raznolik s ciljem poticanja mladih naraštaja na usvajanje potrebe o nužnosti zaštite prirode i učenju o prirodnim vrijednostima.

 

Oculus set paket.jpg

 

Oculus set.jpg

                                  Slike 1. i 2. VR naočale i dva kontrolera pomoću kojih se odabire pristup željenim snimkama

 

VR naocale Zrinjevac 052023
Gostovanje na javnom događanju medijske kampanje "Poslušaj glas prirode!", Zrinjevac, 20.05.2023. 

 

 

 

VR naočale na Festivalu znanosti 042023
Festival znanosti / Društvo i priroda, Tehnički muzej Nikola Tesla, 24.04.2023.

 

 

Lokalno dogadjanje Priroda, lov, ribolov 102022
Gostovanje na sajmu "Priroda, lov, ribolov, turizam", Varaždin 06.10.2022.