Početna

Uključite se u zaštitu!

Uključite se u zaštitu!

Uključite se u zaštitu! 
 
U prikupljanje podataka o divljim vrstama, osim stručne i znanstvene javnosti, ovim putem cilj je uključiti i širu javnost, odnosno sve zainteresirane osobe, koje tijekom svog redovitog rada ili za vrijeme boravka u prirodi mogu prikupljanjem podataka o vrstama uvelike doprinijeti povećanju znanja o divljim vrstama, a time i njihovom očuvanju.
 
Sustav za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja i web Obrazac za dojavu putem kojeg se redovito zaprimaju dojave pomaže, između ostalog, i u prepoznavanju ugroza i glavnih uzroka stradavanja pa i smrtnosti strogo zaštićenih životinja. U sklopu Sustava za dojavu razvijeni su i pripadajući Protokoli za postupanje, čijom se provedbom doprinosi i ublažavanju utjecaja ugroza, primjerice pružanjem pomoći ozlijeđenim i bolesnim životinjama kada je to moguće. 

Pomoć javnosti u prikupljanju podataka o rasprostranjenosti divljih vrsta uvijek je dobrodošla. U tu svrhu i nastavljaju se akcije prikupljanja podataka o opažanjima divljih vrsta “Jeste li ih vidjeli?”, primjerice za saproksilne kornjaše, periske i proljetnice. Više o akcijama pročitajte ovdje, a obrascima za dojave u sklopu spomenutih akcija pristupite preko linkova na dnu stranice. 

Svi podaci prikupljeni u okviru Sustava za dojavu i praćenje uhvaćenih, usmrćenih, ozlijeđenih i bolesnih strogo zaštićenih životinja, kao i oni prikupljeni kroz akcije “Jeste li ih vidjeli?” periodički se objavljuju na web portalu Informacijskog sustava zaštite prirode Bioportal  kako bi bili dostupni javnosti. 

Sustavno prikupljanje i obrada podataka o divljim vrstama omogućava bolji uvid u stanje vrsta kao i prepoznavanje ugroza s kojima se one susreću. Prikupljanje podataka o divljim vrstama, posebice o uzrocima njihove ugroženosti, daje mogućnost da kvalitetnijeg osmišljavanja mjera očuvanja koje se kao aktivnosti propisuju u strateškim dokumentima za očuvanje vrsta i njihovih staništa, npr. Planovima upravljanja s akcijskim planovima. 

 

Saproksilci                 Proljetnice                Periske                Obrazac Sustava za dojavu

 

Kako bi vam linkovi na obrasce uvijek bili nadohvat ruke, poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslon svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima - nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima - nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”).  

Ukoliko želite obrascima pristupiti preko desktop računala, to možete učini odabirom linka:
Jeste li ih vidjeli PERISKE https://arcg.is/1DzPee
Jeste li ih vidjeli SAPROKSILNI KORNJAŠI https://arcg.is/1jvn1W0
Jeste li ih vidjeli PROLJETNICE https://arcg.is/0LOm1C0
OBRAZAC SUSTAVA ZA DOJAVU https://arcg.is/1CbK98

 

                         

 

      
                   ​​