Početna

Uključite se u zaštitu!

Jeste li ih vidjeli?

Hrvatska je po bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Međutim, najveći dio divljih vrsta nije dovoljno istražen i  nedostaju nam podaci potrebni za njihovo očuvanje.

Osim stručnjaka za pojedine vrste ili skupine vrsta, u Svijetu je uobičajeno da i javnost sudjeluje u prikupljanju podataka o divljim vrstama. Neke države Europe (poput Velike Britanije) imaju razvijene snažne zajednice volontera koji prikupljanju velike količine podataka.

U svrhu poticanja aktivnog uključivanja javnosti u očuvanje vrsta, svake godine organiziramo akcije prikupljanja opažanja divljih vrsta od strane javnosti te nagrađujemo najvrjednije!
Jedna od takvih akcija već je tradicionalna potraga za jelenkom (lat. Lucanus cervus) i drugim saproksilnim kornjašima, pod nazivom "Jeste li ih vidjeli?".

OBRAZAC ZA DOJAVU

 

Nedavno smo pokrenuli novu akciju ovog tipa kroz koju molimo javnost da nam dojavi lokalitete na kojima su opazili periske, uključujući informacije o prisutnosti  uginulih jedinki te fotografije, a u cilju praćenja stanja populacije periski koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru. 

Nalaz periski možete prijaviti putem sljedećeg obrasca:

OBRAZAC ZA DOJAVU (PERISKE)


Stoga, ukoliko primijetite neku zanimljivu divlju vrstu, pošaljite nam na e-adresu vrste@mingor.hr podatke o:Osim podataka o zavičajnim divljim vrstama, također su nam vrlo vrijedni i podaci o nalazima stranih vrsta u Hrvatskoj.

  • datumu njenog opažanja,
  • što preciznijem lokalitetu,
  • geografskim koordinatama,
  • po mogućnosti i fotografiju vrste.

Hvala Vam što nam pomažete očuvati našu bioraznolikost!