Početna

Uključite se u zaštitu!

Jeste li ih vidjeli?

Periske                      Saproksilci                     Proljetnice

Kako bi vam linkovi na obrasce uvijek bili nadohvat ruke, poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslon svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima - nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima - nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”).  

Ukoliko želite obrascima pristupiti preko desktop računala, to možete učini odabirom linka:
Jeste li ih vidjeli PERISKE https://arcg.is/1DzPee
Jeste li ih vidjeli SAPROKSILNI KORNJAŠI https://arcg.is/1jvn1W0
Jeste li ih vidjeli PROLJETNICE https://arcg.is/0LOm1C0

 

Hrvatska je po  bioraznolikosti među najbogatijim državama Europe. Međutim, najveći dio divljih vrsta nije dovoljno istražen te nedostaju podaci potrebni za njihovo očuvanje

Osim stručnjaka za pojedine vrste ili skupine vrsta, u Svijetu je uobičajeno da i javnost sudjeluje u prikupljanju podataka o divljim vrstama. Neke države Europe (poput Velike Britanije) imaju razvijene snažne zajednice volontera koji prikupljanju velike količine podataka. 

U svrhu poticanja aktivnog uključivanja javnosti u očuvanje vrsta, svake godine organizirane su akcije prikupljanja opažanja divljih vrsta od strane javnosti pod zajedničkim nazivom „Jeste li ih vidjeli?“. 

Uz dugogodišnju akciju dojava opažanja saproksilnih kornjaša, ove godine Zavod za zaštitu okoliša i prirode poziva javnost i na dojavu lokacija na kojima nalaze proljetnice, s podacima o staništu na kojem su uočene, procijenjenoj površini koju zauzimaju i sl. 

Od 2019. godine traje i akcija ovog tipa kroz koju molimo javnost da nam dojavi lokalitete na kojima su opazili žive plemenite periske, uključujući fotografije, a u cilju praćenja stanja njihove populacije koja je trenutno pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru. Za dojavu potvrđene žive jedinke, dojavljivač će dobiti nagradu i priliku da sam imenuje dotičnu živu perisku. 

Svim obrascima za dojave u sklopu akcije „Jeste li ih vidjeli“  pristupa se preko linkova na vrhu stranice. 

Također, ukoliko primijetite neku zanimljivu divlju vrstu, pošaljite nam na e-adresu vrste@mzozt.hr podatke o:  

•    datumu njenog opažanja, 
•    što preciznijem lokalitetu, 
•    geografskim koordinatama, 
•    po mogućnosti i fotografiju vrste. 

Osim podataka o zavičajnim divljim vrstama, također su nam vrlo vrijedni i podaci o nalazima stranih vrsta u Hrvatskoj.  

Hvala Vam što pomažete očuvati bioraznolikost Hrvatske! 
 

  • Povezani članci
  • Slike/galerija
  • Dokumenti

Povezani članci

Trenutno nema sadržaja.

Slike/galerija

Nema slika u galeriji.

Dokumenti