Početna
Novosti
Novosti

Akcija “Jeste li ih vidjeli?” i ove godine za saproksilne kornjaše!

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, poziva sve ljubitelje prirode i one koji će to tek postati na ovogodišnju potragu za jelenkom, alpinskom i velikom četveropjegom strizibubom.

 

Sve što trebate napraviti kada pronađete jednu od navedenih vrsta, pokušajte ih fotografirati te nam pošaljite fotografiju i sljedeće podatke:

  • lokaciju gdje ste ga/ ih vidjeli
  • datum kada ste ga/ ih vidjeli
  • ime i prezime nalaznika
Dojava

Svoju dojavu dostavite putem WEB OBRASCA (kojem možete pristupiti i skeniranjem QR koda). 

Poveznicu obrasca možete lako spremiti i na zaslone svojih mobilnih uređaja (na Android uređajima - nakon što otvorite Obrazac, u opcijama web stranice odaberite “Dodaj na početni zaslon”; na iOS uređajima - nakon što otvorite Obrazac, dodirnite ikonu Dijeli na donjoj navigacijskoj traci te odaberite “Dodaj na početni zaslon”) kako bi vam uvijek bila nadohvat ruke. 

 

Svi koji su sudjelovali u ovoj akciji i ranijih godina znaju zašto su nam ove vrste važne, a za sve ostale koji će se ove godine možda po prvi puta uključiti, navodimo nekoliko razloga zašto su nam one bitne i zanimljive:

  1. Pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom.
  2. Bogatstvo saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava.
  3. Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju (nedostatak trulih stabala i panjeva bitnih za razvoj ličinki, prekomjerna sječa šuma i sl.);
  4. Navedene su na dodacima EU Direktive o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije (Habitats Directive, 92/43/EEZ), zbog čega je Hrvatska odredila područja važna za njihovo očuvanje koja su dio Ekološke mreže Republike Hrvatske, a time i Natura 2000 ekološke mreže Europske unije, a njihovo je stanje očuvanosti Hrvatska dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju.
  5. Kroz potragu širimo svijest o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih aktivno uključujemo u očuvanje prirode koja ih okružuje.

 

Pridružite nam se!

 

jelenak jelenak, arhiva Mingor, ZZOP  četveropjega strizibuba četveropjega strizibuba, E. Gljuščić 

 

alpska strizibuba alpinska strizibuba, V. Grahovac