Početna

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) - ukras proljetnih livada

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je privlačna biljka koja zbog svoje ljepote predstavlja pravi ukras proljetnih livada. U rano proljeće ona se razvija iz lukovice i može narasti do 30 cm visine. Njezina tanka stabljika na vrhu nosi cvijet, ispod kojeg je naizmjenično poredano nekoliko dugih i uskih listova. Cvjetovi su građom tipični za porodicu ljiljana (Liliaceae), ali su oblikom i bojom specifični: veliki su i teški zbog čega vise te su crveno-smeđe do purpurno obojeni, sa svjetlijim i tamnijim šarama. Ove šare tvore uzorak šahovnice od čega potječe i hrvatski naziv za ovu vrstu - kockavica. Cvjetovi su uglavnom pojedinačni, no ponekad ih se na jednoj stabljici može pronaći dva ili više. Pojavljuju se tijekom ožujka i travnja, a oprašuju ih bumbari i pčele. Osim sjemenkama, koje se razvijaju u uspravnim plodovima tobolcima, kockavica se može razmnožavati i vegetativno odnosno lukovicama.

Kockavica počinje cvjetati tek nakon pet do osam godina, te može doživjeti starost od čak 30, a vjerojatno i više, godina. Otrovna je, pogotovo za sisavce.

Stanište kockavice uglavnom predstavljaju vlažne livade, a rjeđe raste i u svijetlim, otvorenim i vlažnim šikarama i šumama. Rasprostranjena je na području središnje, sjeverne i sjeveroistočne Hrvatske, uz nekoliko izoliranih nalazišta s područja Velebita.

Kao osjetljiva vrsta (VU), kockavica je uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske, te je kao takva strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode. Ugrožena je zbog gubitka vlažnih livada na kojima raste. Ova staništa nestaju zbog negativnih čovjekovih djelovanja koja uključuju melioraciju i urbanizaciju te pretvaranje zemljišta u oranice. S druge strane, ta su staništa ugrožena i prirodnim procesima zaraštavanja drvenastom vegetacijom do kojih dolazi uslijed prestanka košnje i ispaše te zapuštanja livada.

Akcija praćenja stanja (monitoringa) kockavice za osnovne i srednje škole

Kockavica (Fritillaria meleagris); foto: I. Boršić - arhiva HAOP-a
Kockavica (Fritillaria meleagris)
foto: I. Boršić - arhiva HAOP-a

Projekt Praćenje stanja kockavice pokrenut je 2005. godine u suradnji sa školama iz Međimurske i Krapinsko-zagorske županije, na čijem su području neke škole već provodile praćenje kockavice. Stoga su 2006. godine pozvane sve osnovne i srednje škole iz tih županija da se aktivno uključe u ovaj projekt, a 2007. godine uključene su i škole na području Koprivničko-križevačke i Varaždinske županije. Monitoring kockavice u suradnji sa školama nastavljen je do danas, a u njemu sudjeluju i Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Bjelovarsko-bilogorske, Karlovačke, Požeško-slavonske, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, te pojedine škole na njihovim području.

Kako bi se olakšao terenski rad, a prikupljanje podataka o kockavici ujednačilo, Zavod za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja ( ZZOP) održava stručne radionice o inventarizaciji i praćenju stanja flore namijenjene učiteljima biologije koji se željele uključiti u akciju prebrojavanja kockavice.

Akcija se svake godine održava tijekom ožujka i travnja, a škole ispunjene obrasce sa terenskim podacima dostavljaju u ZZOP. Cilj cijelog projekta je uspostava praćenja stanja (monitoringa) ove ugrožene vrste prikupljanjem podataka o veličini njenih populacija prebrojavanjem jedinki na plohama određenih površina. Temeljem dosad prikupljenih podataka o nalazištima i veličini populacija, ali i područjima sa kojih je vrsta već nestala, u ovoj je godini planirana izrada akcijskog plana za zaštitu kockavice.

Projekt monitoringa kockavice te suradnja tadašnjeg Državnog zavoda za zaštitu prirode kao stručne ustanove za zaštitu prirode s osnovnim i srednjim škola bili su prepoznati i na europskoj razini, te je Europska strategija za zaštitu biljaka (European Plant Conservation Strategy) istaknula ovu akciju kao pozitivan primjer suradnje stručnjaka i amatera u svrhu zaštite ugroženih vrsta, te ga, kao primjer dobre prakse, preporučila i ostalim zemljama.

UKLJUČITE SE I VI U AKCIJU PREBROJAVANJA KOCKAVICE!

Priključite se akciji inventarizacije i praćenja stanja kockavice i tako pridonesite očuvanju ove ugrožene vrste!