Početna
Novosti
Novosti

Objavljen Crveni popis ptica Europe 2021, rezultati su zabrinjavajući

BirdLife International objavio je novi Crveni popis ptica Europe 2021 (The European Red List of Birds 2021) odnosno analizu opasnosti od izumiranja 544 ptica iz više od 50 europskih zemalja i područja sukladno IUCN kategorijama i kriterijima. Publikacija je dostupna na poveznici.

 

Osnova za izradu novog Crvenog popisa ptica Europe su izvještaji o stanju očuvanosti ptica sukladno prema članku 12 Direktive o pticama koje države članice EU izrađuju svakih šest godina. Za Hrvatsku je taj Izvještaj 2019. godine pripremio Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.  

 

"Prvo izvješće o brojnosti i rasprostranjenosti ptica u Hrvatskoj sukladno odredbama Direktive o pticama" koje je Republika Hrvatska izradila 2019. dostupno je na poveznici.

 

Rezultati Crvenog popisa ptica Europe 2021 zabrinjavajući su:  13 posto vrsta ptica u opasnosti je od izumiranja, a 30 posto od ukupno 544 ima silaznu putanju u populacijskim  trendovima. 

 

Gubitak staništa, intenzivna poljoprivreda, prekomjerno korištenje morskih resursa, zagađenje voda, neodržive prakse u šumarstvu te urbanizacija i dalje su glavni razlozi pada brojnosti i rasprostranjenosti ptica u Europi.

 

„Crveni popis ključan je izvor informacija svakome tko se bavi problematikom krize bioraznolikosti i klime jer ako ptice imaju problema i priroda je u problemima.“

(Anna Staneva, Interim Head of Conservation, BirdLife Europe)