Početna
Novosti
Novosti

22. Međunarodna noć šišmiša

Međunarodna noć šišmiša obilježava se od 1997. godine, posljednji vikend u kolovozu, pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša – EUROBATS. Hrvatska je članica Sporazuma od 2000. godine. Kroz razne događaje (interaktivne radionice, predavanja izložbe i slično), organizirane zadnjeg vikenda u kolovozu u suradnji organizacija za zaštitu prirode i nevladinih udruga, prenosi se znanje o šišmišima, njihovom načinu života, navikama i potrebama različitih vrsta šišmiša. Također se ukazuje na njihovu nezamjenjivu ulogu u očuvanju prirodne ravnoteže u ekosustavima kao i na potrebu njihova očuvanja i zaštite. 

Šišmiši su jedini sisavci koji lete, a dosad je na Zemlji zabilježeno više od 1200 vrsta šišmiša. Sve  vrste šišmiša koje žive u Hrvatskoj, njih 33, strogo su zaštićene Zakonom o zaštiti prirode. Više informacija o šišmišima dostupno je na našim stranicama .  

22. Međunarodna noć šišmiša obilježiti će se i ove godine brojnim događanjima, a više o nekima od njih pročitajte na poveznicama:

Park prirode Vransko jezero
Zoološki vrt Zagreb
Park prirode Medvednica
Nacionalni park Krka
Baraćeve špilje
Nacionalni park Plitvička jezera
Nacionalni park Paklenica
Javna ustanova Kamenjak
Nacionalni park Brijuni
Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije
Pećinski park Grabovača
Javna ustanova za zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko – zagorske županije

  • Povezani članci
  • Slike/galerija
  • Dokumenti

Povezani članci

Trenutno nema sadržaja.

Slike/galerija

Dokumenti

Nema dostupnih dokumenata.