Početna
Novosti
Novosti

Virtualno predavanje - “Rezultati projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta i mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj”

Virtualno predavanje - “Rezultati projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta i mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj”

 

Pozivamo Vas na virtualno predavanje “Rezultati projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta i mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj”. Predavanje će se održati u okviru „Dana otvorenih vrata EU projekata“ kojima se Hrvatska i ove godine uključila u kampanju koju provodi Europska komisija pod nazivom "Europe in My Region“, a čiji je cilj potaknuti građane da otkriju i nauče više o projektima koje financira Europska unija.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja je od travnja 2017. do lipnja 2021. proveo projekt Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., u cilju ispunjavanja Specifičnog cilja 6iii1 - Poboljšano znanje o stanju bioraznolikosti kao temelj za njeno učinkovito praćenje i upravljanje.

Glavna svrha projekta je doprinijeti rješavanju problema štetnih učinaka IAS na bioraznolikost Hrvatske kroz povećanje znanja o stranim i invazivnim stranim vrstama, čime se stvara temelj za buduće aktivnosti upravljanja. U okviru projekta prikupljeni su i analizirani podaci o stranim i invazivnim stranim vrstama (IAS) u Hrvatskoj, uspostavljen je informacijski sustav o stranim vrstama i IAS i izrađena je mobilna aplikacija Invazivne vrste u Hrvatskoj.

Na predavanju ćemo predstaviti temu invazivnih stranih vrsta koje su jedna od najvažnijih direktnih prijetnji bioraznolikosti. Bit će predstavljeni i rezultati najnovijih istraživanja o trenutnoj rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta koje izazivaju zabrinutost u Uniji na teritoriju Hrvatske. U sklopu predavanja pozvat ćemo Vas i da se uključite u dojavu opažanja invazivnih stranih vrsta i upravljanje invazivnim stranim vrstama putem mobilne aplikacije Invazivne vrste u Hrvatskoj.

 

Predavanje će se održati u četvrtak, 25.11. s početkom u 16:30h, a možete mu pristupiti putem poveznice: https://us02web.zoom.us/j/82476813520?pwd=RHB6NlF3NzJaR2wxeDhXUm5tdzNZdz09.

 

Ukupni iznos projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta je 15.221.322,96 kuna, od čega je iznos EU potpore iz Kohezijskog fonda 12.916.704,51 kuna.

Više informacija dostupno je na mrežnim stranicama: www.mingor.gov.hr i www.strukturnifondovi.hr.

 

Raspored svih prijavljenih aktivnosti u sklopu „Dana otvorenih vrata EU projekata“ dostupan je na poveznici: https://strukturnifondovi.hr/dani-otvorenih-vrata-eu-projekata-2021/.

 

Sadržaj predavanja isključiva je odgovornost Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

 

logici

logo invazivne vrste