Početna
Novosti
Novosti

UNESCO-ova povelja za tvrđavu sv. Nikole stigla u Šibenik

Tvrđava sv. Nikole upisana je na UNESCO-ov popis zaštićene svjetske baštine 9. srpnja ove godine. Taj će datum biti upisan u povijest Šibenika koji danas ima čak dva zaštićena spomenika svjetske baštine UNESCO-a, nakon što je na taj popis 2000. godine uvrštena katedrala sv. Jakova.

Od 11 dobara u Hrvatskoj upisanih na Popis Svjetske baštine UNESCO-a samo se dva tamo nalaze zbog svoje univerzalne prirodne vrijednosti – NP Plitvička jezera i bukove šume nacionalnih parkova Sjeverni Velebit i Paklenica kojima upravljaju javne ustanove iz sektora zaštite prirode.

Irina Zupan, načelnica Odjela za zaštićena područja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu naglasila je da iako je tvrđava Sv. Nikole područje kulturne baštine ona se nalazi u srcu jednog zaštićenog područja – Značajnog krajobraza Kanal – Luka, pa će ovo biti treće područje na Popisu svjetske baštine kojim će upravljati javna ustanova iz  sektora zaštite prirode – Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, što je veliko priznanje dosadašnjem radu JU, ali i ozbiljnom zadaćom za budućnost. Ujedno je zaželjela Javnoj ustanovi i svim njezinim zaposlenicima znanja, vještina i mudrosti, da odole svim izazovima upravljanja ovim područjem i uspiju u njegovom dugoročnom očuvanju.