Početna
Novosti
Novosti

O Katastaru speleoloških objekata RH na Skupu speleologa – Ogulin 2018

Skup speleologa Hrvatske održan je  od  23.-25.11.2018. godine u Ogulinu u organizaciji Zagrebačkog speleološkog saveza i Speleološkog društva Đula-Medvedica, a uz potporu Grada Ogulina i Hrvatskih voda. To je tradicionalni skup speleološke tematike gdje se jednom godišnje okupi veliki broj speleologa, znanstvenika i stručnih djelatnika kojima je tema speleologije u užem fokusu interesa.

Na ovogodišnjem skupu je sudjelovalo 246 speleologa iz Hrvatske, Slovenije, BiH i Srbije, uključujući djelatnike Hrvatske agencije za okoliš i prirodu.

Skupu je prethodio tjedan speleologije u Ogulinu, u sklopu kojega su  održane edukativne radionice za preko tisuću učenika osnovnih škola i njihovih učitelja i nastavnika pod nazivom „Istraživači 21. stoljeća“, dvije izložbe u Gradskog knjižnici i čitaonici Ogulin, o poznatim istraživačima hrvatskog podzemlja i speleološkoj fotografiji, te okrugli stol o Đulinom ponoru – Medvedici. Na samom skupu održano je 50 usmenih i posterskih prezentacija, Speleo Film Festival te izložba i natječaj za najbolju fotografiju.

 

Posljednjih nekoliko godina djelatnici HAOP-a sudjeluju na Skupu speleologa kako bi se ostvarila  što kvalitetnija suradnja speleologa i HAOP-a, a sve u svrhu  izrade Katastra speleoloških objekata RH.

Predavanje o Katastru speleoloških objekata održala je Jana Bedek iz HAOP-a.   Okrugli stol na istu temu – Katastar speleoloških objekata vodili su djelatnici HAOP-a, a sudjelovala su 44 speleologa iz 21 speleološke udruge. Na Okruglom stolu se raspravljalo o tekućim pitanjima vezanim za funkcioniranje i budući razvoj Katastra.