Početna
Novosti
Novosti

EEA SIGNALI 2021 - Priroda u Europi je pod pritiskom

Temeljem podataka Europske agencije za okoliš (EEA) i drugih procjena ispostavlja se da su europski ekosustavi ozbiljno ugroženi. Protekla stoljeća prekomjernog iskorištavanja ostavila su negativan trag na prirodni svijet u Europi, a većina zaštićenih staništa i vrsta nije u dobrom stanju očuvanosti.

Publikacija EEA Signali 2021 – priroda u Europi sadržava sažet pregled problema s kojima se suočava priroda u Europi i upućuje na strategije kako bi se situacija poboljšala.

Publikacijom se pruža prikaz stanja prirode u Europi, njenih staništa i vrsta, te daje uvid u načine za očuvanje, prikupljanje podataka i strategiju za obnovu bioraznolikosti i ekosustava.  

EEA Signali 2021 je ujedno zbirka kratkih članaka na temelju prethodno objavljenih EEA podataka, informacija i intervjua sa relevantnim stručnjacima.

Ovogodišnje izdanje usmjereno je prvenstveno na vrijednost prirode i važnost ekosustava za dobrobit ljudi.

U članku o stanju prirode iznose se izazovi s kojima se trenutno suočava priroda u Europi, a drugi članci bave se glavnim uzrocima zabrinjavajuće situacije i najboljim načinima na koje se prirodi može omogućiti da se oporavi i ponovno počne bujati.

James Vause, glavni ekonomist u Svjetskom centru za praćenje očuvanja u okviru Programa Ujedinjenih Naroda za zaštitu okoliša (UNEP-WCMC) i suradnik u izradi pregleda ekonomije bioraznolikosti Dasgupta, dao je  intervju o načinima na koje računovodstvo ekosustava može pomoći u usporavanju nestanka bioraznolikosti.

Dr. Beate Jessel, predsjednica Saveznog ureda za zaštitu prirode u Njemačkoj (German Federal Agency for Nature Conservation), donosi uvid u poveznice između bioraznolikosti i klimatskih promjena i govori o tome što se može učiniti kako bi se ojačala otpornost prirode u kontekstu klimatskih promjena.

Petr Voříšek iz Češkog društva za ornitologiju i član koordinacijske skupine za Europski atlas ptica gnjezdarica 2, objašnjava kako se obrađuju podatci o populacijama ptica i s kojim se točno izazovima populacije ptica u Europi danas suočavaju.

Strategija EU za bioraznolikost do 2030. dugotrajni je plan Europe za zaštitu prirode i suzbijanje narušavanja ekosustava. Zajedno s drugim inicijativama, ova Strategija čini središnji dio Europskog zelenog plana, kojim se utvrđuje dugotrajna ambicija EU da do 2050. Europu učini prvim klimatski neutralnim kontinentom s održivim gospodarstvom.

„EEA Signali” godišnje su i lako čitljive publikacija o ključnim pitanjima u kontekstu zaštite prirode, okoliša i klimatskih promjena. Prethodno objavljena izvješća EEA Signali odnosila su se na pitanja onečišćenja (2020.), tla (2019.), vode (2018.) i energije (2017.).