Početna
Novosti
Novosti

Provođenje projektnih aktivnosti: monitoring invazivnih i stranih vrsta riba na Vrljici i Jadru

U sklopu projekta "Improve River LIFE", proveli smo monitoring invazivnih vrsta riba na rijekama Vrljici i Jadru. Unatoč izazovnim vremenskim uvjetima, naš stručni tim uspješno se nosio s terenskim zadacima, omogučujući nam detaljno razumijevanje prisutnosti i rasprostranjenosti invazivnih vrsta u tim vodotocima.

Identificirane invazivne vrste, poput kalifornijske pastrve na rijeci Jadro i štuke na rijeci Vrljici, imaju značajan negativni utjecaj na autohtone riblje populacije, posebno na mekousnu koja je izložena kompeticiji i predaciji. No, osim tih invazivnih vrsta, uočili smo prisutnost i drugih stranih vrsta poput šarana (Cyprinus carpio), sunčanice (Lepomis gibbosus), grgeča (Perca fluviatilis) i babuške (Carassius gibelio), koje također mogu imati neželjene posljedice na mekousnu.

Provedba monitoringa bila je ključna za razvoj učinkovitih strategija zaštite i upravljanja, koje za cilj imaju smanjenje negativnog utjecaja svih invazivnih i stranih vrsta riba te očuvanje ravnoteže i bioraznolikosti naših rijeka.

Nakon temeljitog monitoringa, naša sljedeća faza uključuje kontinuirani izlov invazivnih i stranih riba jednom mjesečno, što će dodatno doprinijeti očuvanju prirodnih staništa i autohtonih ribljih populacija na Vrljici i Jadru.

  • Povezani članci
  • Slike/galerija
  • Dokumenti

Povezani članci

Trenutno nema sadržaja.

Slike/galerija

Dokumenti

Nema dostupnih dokumenata.