Početna
Novosti
Novosti

Održan 17. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže

Od 10. do 12. listopada 2023. godine održan je 17. Skup stručnih službi javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže u organizaciji Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Domaćini i suorganizatori bili su Javna ustanova Nacionalni park Brijuni i Javna ustanova Natura Histrica.

Sudjelovalo je 135 djelatnika različitih institucija javnih ustanova za upravljanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Državnog inspektorata, Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, udruga Biom i Sunce.

Skup je otvoren 10. listopada pozdravnim riječima glasnogovornice JU NP Brijuni Reanne Brajković Relić, stručnog voditelja JU Natura Histrica Sandra Dujmovića i ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Aljoše Duplića.

Prvog dana Skupa održan je niz predavanja djelatnika Ministarstva i javnih ustanova na temu očuvanja i restauracije prirode, uključujući i Okrugli stol o obnovi prirode na kojem su sudjelovali ravnatelj Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave Teo Hrvoje Oršanič, Vesna Cetin Krnjević iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te djelatnici Ministarstva Ana Kobašlić, Ramona Topić, Gabrijela Šestani i Aljoša Duplić.

Drugog dana Skupa je nakon jutarnjih predavanja održan stručni terenski obilazak rijeke Mirne i Motovunske šume u vodstvu i organizaciji djelatnika Javne ustanove Natura Histrica i uz potporu djelatnika Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma. Dan je upotpunjen neformalnim dijelom programa – pub kvizom za sudionike u NP Brijuni kojeg su proveli djelatnici Zavoda za zaštitu okoliša prirode.

Trećeg i zadnjeg dana Skupa održane su prezentacije različitih tema područja rada javnih ustanova, a Skup je završio panel raspravom o aktualnim temama i pitanjima za ravnatelja Uprave za zaštitu prirode Ministarstva Igora Kreitmeyera, načelnika Sektora za zaštićena područja i ocjenu prihvatljivosti Josip Hrena i ravnatelja Zavoda za zaštitu okoliša prirode Aljošu Duplića.