Početna
Novosti
Novosti

Europski atlas okoliša i zdravlja je aktivan — provjerite mjesto gdje živite i radite!

 

Ako želite znati kakva je kvaliteta zraka ili razina buke u mjestu gdje živite ili radite, koliki je broj zelenih površina ili kakva je kvalitetom najbližih vodenih površina ili kupališta, navedeno sada možete provjeriti na jednom mjestu, na novoj online platformi: Europski atlas okoliša i zdravlja Europske okolišne agencije (EEA). Atlas je lansiran 3. svibnja 2023. godine, a podaci i informacije o tome kakav utjecaj na zdravlje i dobrobit Europljana imaju onečišćenje, buka i drugi rizici za okoliš, lako su i brzo dostupni.

Ovo je prvi interaktivni online alat na ovoj razini u cijeloj Europi. Isti omogućuje korisnicima da putem niza detaljnih karata vizualiziraju kako okoliš oko njih utječe na njihovo zdravlje i dobrobit. Obuhvaća razne teme u raznim vremenskim periodima (ovisno o dostupnosti podataka), kao što su kvaliteta zraka, buka, urbane zelene površine i plave površine, vode i klimatske promjene te kombinirani rizici i nejednakosti (buka cestovnog prometa i emisije u zrak iz prometa; PM. vs GDP po glavi stanovnika; PM. vs % stanovništva stariji od 65 (trogodišnji prosjek), diljem zemalja članica EU te zemalja članica Europskog gospodarskog prostora (EGP).

Atlas je jedan od alata koje je pripremila i objavila EEA s ciljem podrške praćenju ambicija Europske unije o nultom zagađenju.

U dijelu Check your places (Provjerite svoje mjesto) može se upisati željena adresa te dobiti agregirani prikaz više vrijednosti, uključujući i podatke o udaljenosti od javnog prijevoza, broju obližnjih bolnica te sportskih i rekreacijskih objekata i teretana.

 

Link:

https://discomap.eea.europa.eu/atlas/?page=Home

 

 

Izvor: Europska okolišna agencija (European Environment Agency – EEA)

Slika: Europska okolišna agencija (European Environment Agency – EEA) -  Levitation © Erika Zolli, My City /EEA