Početna
Novosti
Novosti

ČINJENICE O ŠIŠMIŠIMA I bolesti COVID-19

Ovih dana stiglo je iznimno važno zajedničko priopćenje triju tajništva međunarodnih sporazuma - Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (CMS), Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS) te Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA), obzirom da su iz niza država zaprimila uznemirujuće informacije vezane uz ubijanje šišmiša te ga ovim putem prenosimo. 

Također napominjemo da su sve vrste šišmiša u Hrvatskoj zaštićene zakonom, da su jedna od najugroženijih skupina životinja, da je njihova uloga u očuvanju zdravlja ekosustava i očuvanju biološke ravnoteže nezamjenjiva te da niti jedna vrsta šišmiša koja obitava u Hrvatskoj nema korona viruse koji prelaze na druge životinje, niti čovjeka. Očuvanje šišmiša znači i očuvanje našeg zdravlja, naše poljoprivrede i našeg šumarstva. 

ČINJENICE O ŠIŠMIŠIMA I bolesti COVID-19

Obzirom da se diljem svijeta ulaže sve više napora kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti uzrokovane korona virusom (COVID-19), pristigla su brojna izvješća o postupanju raznih zajednica i vladinih tijela u nekim dijelovima svijeta, koje neutemeljenom mjerom ubijanja šišmiša pokušavaju suzbitibolest. 

Tajništva Konvencije o migratornim vrstama divljih životinja (CMS), Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS) i Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) putem ovogzajedničkog priopćenja upozoravaju svoje članice i partnere na ovo alarmantno stanje, kako bi zatražili pomoć u rješavanju tih akcija. U tu svrhu tri su navedena Tajništva, u suradnji sa stručnjacima za šišmiše CMS zajednice, pripremila sljedeće činjenice i zamolile da se dalje šire svim dostupnim kanalima komunikacije:

1. Šišmiši ne prenose COVID-19. COVID-19 se prenosi s čovjeka na čovjeka.

2. Ne postoje dokazi da su šišmiši izravno zarazililjude COVIDom-19.

Provedena znanstvena istraživanja pretpostavljaju da se radi o nizu događaja koji su mogli uključiti šišmiše, ali jedino putem neke druge životinje koja je djelovala kao posrednik u prijenosu ove bolesti. 

3. Na svijetu je zabilježeno više od 1400 vrsta šišmiša.Mnoge su se vrste prilagodile urbanom okolišu, žive u vrtovima, gradskim parkovima, ispod mostova te ne predstavljaju ni najmanju prijetnju ljudima.Šišmiši pružaju ogromnu korist, vrijednu milijarde dolara godišnje, uključujući oprašivanje, rasprostranjivanje sjemenki i kontrolu štetočina.

4. Mnoge vrste šišmiša su ugrožene i trebaju našu pomoć kako bi opstale. Velik broj vrsta šišmiša zaštićeno je CMS konvencijom i EUROBATS sporazumom. No za očuvanje šišmiša i njihov opstanak potrebno je učiniti mnogo više diljem svijeta. Ubijanje šišmiša neće imati nikakve učinke na širenje COVIDa-19, a negativno će utjecati na status očuvanja njihovih populacija.

5. Tijekom 2006. godine i širenja ptičje gripe pozivalo se na uklanjanje ptica močvarica i isušivanje vlažnih staništa, što je još jedan primjer pogrešno usmjerenog rješavanja zaraze.

 

Originalno priopćenje:

https://www.eurobats.org/sites/default/files/documents/news/COVID-19/notification_2020_005_cms_aewa_eurobats.pdf

 

Više informacija o šišmišima i COVID-19 nalazi se na poveznici:

https://www.eurobats.org/

https://www.eurobats.org/node/2571

https://www.cms.int/en/news/opinion-far-being-our-enemies-bats-need-protection-now-more-ever