Početna
Novosti
Novosti

1000 eura nagrade u četirima kategorijama EEA foto-natječaja 'ZeroWaste PIX'

Foto-natjecanjem „ZeroWaste PIX”  Europska agencija za okoliš (EEA) poziva europsku javnost da promisli i ovjekovječi suvremeni konzumeristički način života i njegove posljedice na bioraznolikost i održivost.  Svrha natječaja je potaknuti na promišljanje i promjenu ponašanja i stavova koji vode očuvanju bioraznolikosti. Natječaj traje do utorka 3. listopada 2023., a radove možete  predati na poveznici. Najbolji radovi i njihovi autori bit će objavljeni 10. studenoga 2023.

 

EEA poziva snimatelje diljem Europe da dokumentiraju kvalitetne – održive, ali i loše – neodržive – obrasce proizvodnje i potrošnje, navike i ponašanja u svakodnevnom životu.

 

Proizvodnja i obrasci potrošnje ključni su faktori globalnog gospodarstva i izvora prihoda pa iako potrošači uživaju u brojnim dobrobitima i koristima koje pruža razvoj ovisan o industrijskoj proizvodnji, cijenu komfora plaćaju priroda i okoliš, a sve više trpi i naše zdravlje i opća dobrobit. Planet smo onečistili i iscrpljujemo radi profita čime narušavamo ravnotežu u prirodi koja vodi gubitku bioraznolikosti. Bez zdrave prirode neće biti ni dovoljno hrane, pitke vode i zraka koji su prijeko potrebni za opstanak života na Zemlji.

 

Da je stanje globalno zabrinjavajuće svjedoče podaci o ugroženom opstanku za oko 25 % biljnih i životinjskih vrsta. Istovremeno čak milijun vrsta prijeti izumiranje unutar idućih desetljeća ako se odmah ne počnu provoditi mjere za smanjenje intenzivnog gubitka bioraznolikosti. Brzina nestajanja vrsta danas je 10 do 100 puta veća nego u proteklih 10 milijuna godina i nastavit će se ubrzavati ako globalno ne promijenimo ponašanje i odnos prema prirodi i njezinim resursima. Biosfera, o kojoj čovječanstvo ovisi, mijenja se na svim prostornim skalama. Bioraznolikost – raznolikost unutar vrsta, između vrsta i ekosustavi – smanjuju se brže nego ikad u ljudskoj povijesti.

 

Čak i Hrvatska, globalno poznata po prirodnim ljepotama, slijedi negativne svjetske trendove. Ukupne godišnje količine otpada koje nastaju u RH iz svih gospodarskih djelatnosti i kućanstava iznose oko 6 milijuna tona odnosno 1,5 tona po stanovniku. I dalje nije prisutan trend smanjenja ukupnih količina otpada, štoviše, u porastu je.

 

Zato je prijeko potrebno nastaviti s aktivnostima usmjerenim na sprječavanje nastanka otpada, a nastali otpad u najvećoj mjeri ponovno uporabiti.

 

U svrhu edukacije, praćenja i prikupljanja podataka o projektima i aktivnostima iz područja sprječavanja nastanka otpada Ministarstvo je izradilo Portal sprječavanja nastanka otpada dostupan na sljedećoj poveznici: https://sprjecavanjeotpada.azo.hr/index.htm.  Portal sadrži opće informacije o temi sprječavanja nastanka otpada, mjerama propisanim nacionalnim planskim dokumentima i propisima te propisima EU, informacije o planiranim i provedenim edukativno-informativnim projektima i aktivnostima iz područja gospodarenja otpadom s naglaskom na sprječavanje nastanka otpada te primjere dobre prakse.  

 

Kako bismo očuvali što se još može, potrebna je stalna edukacija i aktivno uključivanje javnosti. Sukladno Globalnom okviru za bioraznolikost do 2030. UN-ove Konvencije o bioraznolikosti istaknuto je nekoliko ciljeva: smanjenje globalnog otiska potrošnje na pravičan način, prepolovljenje globalnih količina otpada od hrane, značajno smanjenje prekomjerne potrošnje i smanjenje nastanka otpada.

 

Stoga je svrha foto-natječaja „ZeroWaste PIX“ prepoznati pogrešne obrasce ponašanja i ponuditi kvalitetna rješenja pomoću izražajnih fotografija; primjerice o utjecaju tvornica i odlagališta otpada na društvo ili pak društvenog vrta što okuplja sugrađane oko zajedničkog osjećaja svrhe.

 

Natječaj predviđa četiri natjecateljske kategorije:

 

  1. Kružno i pametno
  2. Život u skladu s prirodom
  3. Pretjerana proizvodnja
  4. Opsjednutost potrošnjom

 

Pobjednik svake kategorije dobit će novčanu nagradu u iznosu od 1000 EUR. Dodatne nagrade dodjeljuju se za najbolji rad među mladim natjecateljima kao i za pobjedničku fotografiju koju on-line glasovanjem bira publika.

 

Sudjelovati mogu punoljetni građani i biti državljani jedne od 32 države članice Europskog gospodarskog prostora ili šest surađujućih zemalja, uključujući 27 država članica EU-a, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Tursku, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Kosovo *, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Srbiju.