Početna
Novosti
Novosti

Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije – „Zemljište ima pravu vrijednost – uložite u njega“

Dezertifikacija je proces degradacije tla koje gubi svoju proizvodnu ulogu uslijed nepovoljnog utjecaja ljudskih aktivnosti i klimatskih promjena. Zemljište i plodno tlo su ograničeni prirodni resursi kojima se treba racionalno i održivo gospodariti. UN procjenjuje da je jedna trećina ukupne Zemljine površine ugrožena degradacijskim procesima u kojima predvodi dezertifikacija uzrokovana ljudskim djelatnostima.

Svjetski dan suzbijanja dezertifikacije obilježava se 17. lipnja, od 1995. godine s ciljem edukacije i informiranja javnosti o globalnim problemima degradacije tla i zemljišta te provedbi Konvencije Ujedinjenih Naroda za suzbijanje dezertifikacije u zemljama pogođenim jakim sušama i/ili dezertifikacijom, osobito u Africi (UNCCD – United Nations Convention to Combat Desertification).

Središnja tema svjetskog dana suzbijanja dezertifikacije u 2018. godini je održivo gospodarenje zemljištem kao ključ pokretanja gospodarstva, otvaranja novih radnih mjesta i revitalizacije zajednica koje će se održivo razvijati. Slogan „Zemljište ima pravu vrijednost – uložite u njega“ naglašava kako je održivo gospodarenje zemljištem pametna investicija u razvoj gospodarstva jer umanjuje ugrozu ekosustava.

Više informacija o obilježavanju ovogodišnjeg  17. lipnja - Svjetskog dana suzbijanja dezertifikacije dostupno je na stranicama UNCCD Konvencije . Više o tlu i zemljištu u RH dostupno je na stranicama HAOP-a.

svjetski_dan_dezertifikacije_2018.png