Početna
Novosti
Novosti

Svjetlosno onečišćenje tema kampanje Svjetskog dana ptica selica

Svjetlosno onečišćenje tema je ovogodišnje kampanje Svjetskog dana ptica selica koji obilježavamo druge subote u svibnju (14.05.) i druge subote u listopadu (08.10.), a dvodnevna manifestacija simbolički je povezana s cikličnošću seobe ptica u proljetnim i jesenskim mjesecima.

Razina svjetlosnog onečišćenja raste po stopi od najmanje 2 % globalno i rezultat je korištenja umjetnog svjetla koje osim što štetno djeluje na ljudsko zdravlje i ugrožava sigurnost u prometu zbog bliještanja, ometa život i seobu ptica, šišmiša, kukaca, remeti rast biljaka, uglavnom ugrožava prirodnu ravnotežu.

Umjetna svjetlost ometa ptice u migracijama, posebno noću, uzrokujući promjene u ponašanju, prehrani, komunikaciji, a utječe i na trošenje energije te ih sputava u daljnjim seobama i pridonosi njihovom stradavanju. Nekoliko milijuna jedinki ptica strada u migracijama zbog sudara s osvjetljenim građevinama svake godine.

Kako bi smanjili pritisak svjetlosnog onečišćenja a  vrste, sve više gradova u svijetu pribjegava prigušavanju građevinskih svjetala tijekom faza migracije ptica u proljeće i jesen. U skladu s Konvencijom o migratornim vrstama razvijaju se smjernice najbolje prakse kako bi se osiguralo opće poduzimanje mjera za sigurno kretanje ptica.