Početna
Novosti
Novosti

Održana početna konferencija projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“

Početna konferencija projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000“ održana u utorak 19. lipnja na Plitvičkim jezerima okupila je predstavnike Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, javnih ustanova nacionalnih parkova i parkova prirode, županijskih i lokalnih javnih ustanova u zaštiti prirode kao i Hrvatskih voda  –  korisnika, partnera i svih suradnika ovog do sada najvećeg EU projekta u sektoru zaštite prirode.

U ime domaćina uvodni pozdravni govor održao je ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislav Kovačević, a u ime Ministarstva zaštite okoliša i energetike kao korisnika projekta, govorio je pomoćnik ministra  Igor Kreitmeyer iz Uprave za zaštitu prirode, voditelj projekta.

„Temelj za razvoj ovog projekta možemo naći u Konvenciji o biološkoj raznolikosti prema kojoj svaki djelić ekosustava postaje jednako važan. Uspješnost očuvanja ciljnih vrsta i staništa ekološke mreže ovisi o povezivanju i koordinaciji aktivnosti sektora zaštite prirode i drugih sektora koji će ojačati kroz proces izrade planova upravljanja“, rekao je Igor Kreitmeyer i istaknuo kako će sustav po završetku ovog i drugih projekta Operativnog programa Konkurentnost i kohezija imati jasnu sliku o istinskoj vrijednosti bioraznolikosti u Hrvatskoj te mjerama i potrebama za njezino očuvanje.

Partner projekta je Hrvatska agencija za okoliš i prirodu u čije je ime govorio dr.sc. Aljoša Duplić, voditelj Stručnih poslova zaštite prirode. Podsjetio je kako početak stvaranja ekološke mreže seže još u 2003./2004. godinu. Hrvatska je potom 2007. dobila svoju nacionalnu ekološku mrežu, a sektor je tada počinjao učiti o postupku ocjene prihvatljivosti svih planova, programa i zahvata koji mogu imati značajan utjecaj na područja ekološke mreže. Već 2009. struka je razumjela presudnu važnost ekološke mreže Natura 2000, kojoj će ulaskom u EU 2013. doprinijeti i Hrvatska.

„Krećemo s projektom koji smo dugo pripremali. Nakon njegova završetka u zaštiti prirode više ništa neće biti isto. Neće se promijeniti samo način upravljanja ekološkom mrežom nego i suradnja sa svim institucijama s kojima se preklapamo u nadležnostima na terenu, poput Hrvatskih šuma, Hrvatskih voda i mjerodavnih ministarstava. Izgradit ćemo novi pristup upravljanju i pitanje je kad ćemo ponovno imati priliku dodatno ojačati sektor kao što je imamo sada“, naveo je Duplić koji je svim nazočnima poželio sreću i strpljenje. „Bit će ogromnih izazova, sigurno će biti i teških trenutaka, ali vjerujem da ćemo uspjeti i da ćemo na kraju biti zadovoljni“.

Pored korisnika, partnera i suradnika projekta, na konferenciji su bili i Anja Bagarić, glavna savjetnica resornog ministra Tomislava Čorića, predstavnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u ulozi Posredničkog tijela razine 2, kao i predstavnici Jedinice za provedbu projekta, četveročlani tim WYG savjetovanja d.o.o na čelu s koordinatorom projekta, Mariom Protulipcem.

Ivana Jelenić, načelnica Sektora za bioraznolikost i strateške poslove Ministarstva zaštite okoliša i energetike, predstavila je aktivnosti iz triju elemenata projekta. Predstavila je i planirane korake Ministarstva do kraja 2018. godine: donošenje nove Uredbe o ekološkoj mreži, donošenje Uredbe o nadležnostima javnih ustanova za upravljanje područjima ekološke mreže te nastavak i intenziviranje provedbe projekta „Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000”.

Ana Kobašlić, voditeljica Službe za strateške poslove zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i energetike prezentirala je pregled stanja i obaveza Republike Hrvatske temeljem direktiva EU te je moderirala okrugli stol na kojemu su uz Igora Kreitmeyera, Ivane Jelenić i Marija Protulipca sudjelovale Irina Zupan, načelnica Odjela za zaštićena područja te Ramona Topić, načelnica Odjela za ocjenu prihvatljivosti zahvata za prirodu HAOP-a koje su uz ostale sudionike odgovarale na pitanja o pojedinim aspektima projekta.

  • Povezani članci
  • Slike/galerija
  • Dokumenti

Povezani članci

Trenutno nema sadržaja.

Slike/galerija

Dokumenti

Nema dostupnih dokumenata.