Početna
Novosti
Novosti

Održan sastanak stručnjaka Mediterana na temu pomora periski

 Međunarodna unija za očuvanje prirode (International Union for Conservation of Nature) organizirala je sastanak na temu masovnog pomora plemenite periske (Pinna nobilis) i mjera očuvanja u Sredozemnom moru, 13. studenoga 2020. godine. Stručnjaci iz Italije, Španjolske, Francuske, Monaka, Maroka, Alžira, Slovenije, Albanije, Crne Gore, Tunisa, Grčke, Libije, Malte i Hrvatske na sastanku su raspravljali o uzročnicima masovnih pomora, držanju jedinki ex-situ te ulozi očuvanih populacija u oporavku ove kritično ugrožene vrste.

Djelatnici Zavoda za zaštitu okoliša i prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) predstavili su aktivnosti koje se provode u Republici Hrvatskoj s ciljem očuvanja plemenitih periski i trenutno stanje populacija temeljem podataka prikupljenih od znanstveno-stručne zajednice i dojavljenih od strane građana kroz akciju „Jeste li ih vidjeli?“.

Osim djelatnika MINGOR-a, na sastanku su sudjelovali predstavnici znanstveno-stručne zajednice koji prate stanje populacija, utvrđuju uzročnike zaraze periski u hrvatskom dijelu Jadrana te rade na pripremi i provedbi mjera očuvanja plemenite periske.

Aktivnosti  očuvanja plemenite periske u Republici Hrvatskoj koordinira MINGOR, a provode ih javne ustanove za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode, županijske javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima te znanstveno-stručna zajednica. Sufinanciranje aktivnosti za razdoblje od 2020. do 2022. godine osigurano je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.