Početna
Novosti
Novosti

NAJ MEKUŠAC 2021.

Klikom dajte glas za hrvatsku endemsku vrstu Congeria kusceri!

Mala školjkica veličine oko dva centimetra, Congeria kusceri, jedini poznati slatkovodniškoljkaš na svijetu i ujedno hrvatska endemska vrsta, ušla je u izbor top pet mekušaca za 2021. od ukupno 120 prijavljenih! Pomoći možete glasom na poveznici https://tbg.senckenberg.de/mollusc/ (redni broj 5).

Školjkaš Congeria kusceri, pronađen na svega petnaestak podzemnih lokacija Dinarskog krša u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, preživio je zahvaljujući spuštanju u podzemlje iako je u tercijaru živio na površini Zemlje. Odolio je brojnim okolišnim promjenama koje su dovele do izumiranja svih ostalih vrsta Congeria zahvaljujući trajnom silasku u dubine kršaprije pet milijuna godina. 

Zapravo, cijeli rod Congeria smatrao se izumrlim do 1934. godine kada su ljušture ovih školjkaša pronađene u izvoru Stinjevac kod Vrgorca u Dalmaciji.

Slovenski malakolog Ljudevit Kušcer na temelju tih ljuštura pretpostavio je da Congeria živi u dubinama krša, a prve primjerke pronašao je Jože Štirn u ponoru Žira na Popovu polju u Hercegovini. Slovenski malakolog Jože Bole 1962. opisao je novu vrstu –  Congeria kusceri

Znanstvenice Instituta Ruđer Bošković (IRB) bile su dio tima hrvatskih biospeleologa koji je 2013. godine opisao još dvije, za znanost nove vrste ovog školjkaša, u podzemnim vodama Dinarskog krša.

Congeria se nalazi na Crvenom popisu špiljske faune Hrvatske u kategoriji kritično ugrožene vrste, a na europskoj razini štiti je Direktiva o zaštiti prirodnih staništa i divlje faune i flore Europske unije.

Kao i mnoge druge špiljske životinje, i Congeria kusceri razvila je brojne prilagodbe za život u špiljama. Među najistaknutijima su gubitak pigmentacije i osjetila vida, promjene u životnom ciklusu i načinu razmnožavanja te povećana dugovječnost – Congeria kusceri živi 25 puta dulje od svojih najbližih nadzemnih srodnika, objavio je Institut Ruđer Bošković.

U Hrvatskoj proučava je istraživačka grupa koju u sklopu Laboratorija za molekularnu genetiku vodi dr. sc. Helena Bilandžija.

Zbog svih tih razloga Congeria kusceri prepoznata je kao izvanredna vrsta i ušla je u finale izbora za mekušca 2021. godine koji provode Istraživački institut i muzej Senckenberg i Centar za translacijsku i genomsku bioraznolikost (TBG) u Frankfurtu.

Građani glasanjem mogu pomoći da naša zvijezda među mekušcima, Congeria kusceri, osvoji nagradu za besplatno sekvencioniranje genoma što bi bio značajan doprinos i temelj budućih istraživanja ovog školjkaša čemu se nadaju znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković.