Početna
Novosti
Novosti

Lansiran UN Biodiversity Lab (UNBL) 2.0 s prostornim podacima o bioraznolikosti, klimatskim promjenama i održivom razvoju

Open-source platforma UN Biodiversity Lab (UNBL) 2.0 s preko 400 visokovrijednih skupova podataka o bioraznolikosti, klimatskim promjenama i održivom razvoju lansirana je početkom listopada i dostupna je javnosti. Daje uvid u promjene s kojima se susreće naša planeta Zemlja i kako to utječe na život ljudi, prikazuje dijelove svijeta u kojima priroda napreduje, ali i u kojima biva sve više uništena.

Ovaj alat pruža prostorne podatke o državama, zajednicama, autohtonom stanovništvu, biomima i ekosustavima, zaštićenim područjima, prekograničnim područjima i mnogim drugim informacijama potrebnima da bi se što kvalitetnije analizirao život na Zemlji.

 

UNBiodiversityLab01.png

 

Najsuvremeniji prostorni podaci pomažu donositeljima odluka smjestiti prirodu u fokus održivog razvoja i kako bi se osiguralo zdravlje esencijalnih ekosustava koji osiguravaju pitku vodu i hrane više od 7 milijardi ljudi, smanjuju vjerojatnost prirodnih katastrofa, imaju ulogu pohraništa ugljika i omogućuju uvjete za nastavak života na Zemlji.

Vladama je ova aplikacija dostupna od 2018. kada je pokrenut prvi UN Biodiversity Lab i služila im je kao podrška za izvještavanje o postignutim obvezama Konvencije UN-a o bioraznolikosti, a sada je besplatno dostupna cijeloj zainteresiranoj javnosti. Što sve omogućuje pogledajte u videu.

Predstavlja najsuvremeniji način korištenja prikupljenih i objedinjenih prostornih podataka o prirodi, klimatskim promjenama i razvoju čovječanstva kako bi nove mogućnosti postale vidljivima jer vode ka boljim izborima u očuvanju prirode i održivog razvoja.

Aplikacija na engleskom, francuskom, portugalskom, ruskom i španjolskom jeziku naširoko je dostupna vladama i ostalim interesnim grupama kao digitalno javno dobro.