Početna
Novosti
Novosti

Fotografija požara u Rogoznici jedna od pobjednica Climate change PiX - 2021

Proglašeni su pobjednici foto-natječaja Climate change PIX – 2021Europske agencije za okoliš (European Environment Agency (EEA)) objavljenog na proljeće, a jedan od šestorice natjecatelja koji su pobijedili u svojim kategorijama je i Zvonimir Zvonar, autor fotografije „Disappearing green future“ koja prikazuje šumski požar prošlog ljeta u Rogoznici. On je prvo mjesto osvojio u prvoj kategoriji Climate change impacts on nature.

 

Zvonimir Zvonar_Disappearing green future.jpeg

Zvonimir Zvonar: Disappearing green future

 

Natječaj je osmišljen s ciljem osvješćivanja javnosti o posljedicama prirodnih nepogoda i klimatskih ekstrema na život i društvo te pronalaženja kreativnih rješenja za aktualni globalni izazov.  

Pobjednik druge kategorije Climate change impacts on society je Musa Talasli koji je fotografirao nasukani brod u najvećem turskom jezeru Van, a naziv fotografije je „Sinking ship“.

 

Musa Talasli_Sinking ship.jpeg

Musa Talasli: Sinking ship

 

Najbolju fotografiju u trećoj kategoriji Societal solutions for climate change snimio je Antonio Farto i nazvao je „Sustaninable city“ jer podsjeća da gradovi trebaju težiti održivosti i imati što više zelenih površina i osiguranih uvjeta za vožnju biciklima, rekreaciju i šetnje.

 

Antonio Farto_Sustainable city.jpeg

Antonio Farto: Sustainable city

 

Fotografija „Break the rules – go green“ autora Fernanda Fortesa pobijedila je u četvrtoj kategoriji Individual acition on climate change jer potiče pojedince, ali i kolektiv na korištenje bicikala koji pridonose smanjenju emisija ugljičnih plinova i poboljšavaju zdravlje.

 

Fernando Fortes_Break the rules_go green.jpeg

Fernando Fortes: Break the rules - go green

 

U pretposljednjoj petoj kategoriji Youth prize pobijedila je fotografija „Sweet destruction“ autorice Iris Lilja Jóhannsdóttir u kojoj djevojka liže kuglicu sladoleda u obliku zemljine kugle. „jednostavnom analogijom htjela sam pokazati što činimo Zemlji – ližemo je i isisavamo njezine resurse kao da ližemo sladoled. Hajdemo radije uživati u slatkoj i prekrasnoj Zemlji odgovorno!“, poručila je mlada autorica.

 

Íris Lilja Jóhannsdóttir_Sweet destruction.png

Íris Lilja Jóhannsdóttir: Sweet destruction

 

U posljednjoj kategoriji Public Choice Award pobijedila je fotografija „Evacuate“ autora Cesarea Barillà koji je snimio rijeku Panaro koja je poplavila talijanski grad Nonantola.

 

Cesare Barillà_Evacuate.jpeg

Cesare Barillà: Evacuate

Pobjednike je izabrao žiri sastavljen od komunikacijskih stručnjaka za okolišne teme okupljenih u organizaciju Environment information and Observation Network (Eionet) te šira javnost.